Tyskland

I løpet av min yrkeskarriere i tekstil industrien, innenfor farging og foredling, besøkte jeg ofte våre leverandører innenfor fargestoff og kjemikalier, samt våre maskinleverandører på 70-80 og 90-tallet. Jeg avsatte som regel en uke i året, og da rakk jeg 5 leverandører når ikke lå altfor spredt. Utviklingen gikk raskt den gangen også, så det var meget viktig å følge med! Innefor maskinparken skjedde det mye, og da måtte prosessene både innenfor fargingen og foredlingen tilpasse seg de nye mulighetene.

Den romantiske veien er betegnelsen reiselivet i mange tyske byer ga strekningen i 1950-årene.

Turistruten «Romantische strasse» strekker seg fra Würtsburg i Franken til Füssen i Allgäu, over 40 mil. Veien går over bølgende. Grønt og fruktbart jordbruksland. Den har anerkjente vindistrikter og dramatiske, bayerske alper. Endestasjonen Füssen , som ligger like ved Tysklands høyeste fjell, Zugspitze som er 2964 mtr. Høyt. I dette området ligger Neuschwanstein, som er verdt turen alene. Langs hele  «Romantische strasse» ligger de mest pittoreske små og større byer og landsbyer. En fellesnevner er middelalderen. En annen er mat og drikke, med franken viner og godt øl.

Rothenburg ob der Tauber ligger ved “Romantische strasse”, og er selve essensen av tysk middelalder, med bindingsverkhus, brosteinsgater, smug, bevarte bymurer, samt vakttårn og byporter slik de stod på 1100-1200-tallet.

Dinkelsbühl er en by som også ligger ved «Romantische strasse», i delstaten Bayern. Byen har ca. 12000 innbyggere, og er blant de best bevarte middelalderbyene. Det er kun tre byer som i dag som fremdeles har en komplett mur rundt seg, de er foruten Dinkelsbühl, Nörtlingen og Rothenburg. Murene rundt byen har fire porter med tårn, og disse er i hovedsak intakte.

Ofte begynte jeg lengst syd, og da var det Dr. Th. Böhme KG Chem. Fabrik GmbH & Co. De hadde sitt hovedkvarter i Geretsried, og produserte hovedsakelig produkter for etterbehandling av tekstiler og lær. I 1997 hadde de en omsetning på ca. 140 millioner Euro, og tilsammen var det ca. 700 ansatte inkl. datterselskapene.

Dr. Th. Böhme i Geretsried ligger syd for München, ca. 45 km, og da passer det bra med en overnatting, enten i Rothenburg eller i Dinkelsbühl.

 

    Rådhuset
Rödertor

Das Pönlein mit dem Sibertor

En del av mur
Stadtplan Stadtmauer und Burggraben.
St. Georg kirke. Nordlinger Tor Sentrum
På vei til Königsdorf, ca. 22 mil. Her bodde vi under besøket hos Dr.Th.Böhme i Geretsried.. Dette var hotellet vårt. Kunst i hagen.
Det er landlig her. Bonden har hentet kuene sine. St. Laurentius Kirche. En tur innom Bad Tölz på vei til Tübingen, hvor jeg skal besøke  "Chemische Fabrik Textil" Det er ca 310 km dit. Byen ligger ved elven Neckar og har ca 85000 innbyggere.

Bad Tölz, ved elven Isar. Ligger i delstaten i Bayern, og har et innbyggertall på ca. 18 000. Området rundt Bad Tölz har vært bosatt siden steinalderen, og det er blant annet funnet spor etter Hallstattkulturen.

(Bosetningen i Hallstatt bedrev gruvdrift i saltforekomstene i området, fra 800-tallet til 400-tallet f.Kr. Utsmykningen og dekorasjonsstilen i gravgodset er karakteristisk og finnes spredt over store deler av Europa)

Navnet på byen dukker for første gang opp i dokumenter mot slutten av 1100-tallet. Hainricus de Tolnze bygget en borg på stedet som kontrollerte elven og trafikken på veiene i området, men denne eksisterer ikke lenger. I 1331 gjorde Ludvig IV Tölz til en handelsby. Bad Tölz er i dag kjent som et kursted med et historisk bysentrum fra middelalderen og flott utsikt mot Alpene.

 

 
  Det er elven Isar flyter her. Utrolig mange flotte hus her med de fasadene.

 

Schwäbisch Hall, også bare kalt Hall er en by i den nordøstlige delen av den tyske delstaten Baden-Würtemberg, omkring 37 km øst for Heilbronn og 60 km nordøst for Stuttgart. Den er hovedsete og største by i «Landkreis Schwäbisch Hall»

Historiske Bygninger i Schwäbisch Hall er forbundet med prisvinnende moderne arkitektur. Mellom gamle og nye hus, en inspirert og mangfoldige kulturen blomstrer. Mennesker fra mer enn 115 land bor her sammen fargerike, fredelig, cosmopolitan. Denne byen puster urbanisme. Tidligere ble rikdom og betydningen av byen grunnlagt på salt, hvitt gull i løpet av middelalderen.

Skal besøke Rudolf Then (1889-1982) Färbereimaschinenfabrik som jeg har gjort mange ganger før. Then var leverandør av alle våre autoklaver. Rudolf Then grunnla først en bedrift i Chemnitz, men den ble flyttet og startet opp på nytt her i Schwäbisch Hall i 1956.

 

Her ser vi elven Isar. Det er ca. 220 km til Schwäbisc Hall.  
Altstadt Cumborg St.Michael kirche.

 

Ludwigshafen am Rhein ligger i delstaten Rheinland-Pfalz, ikke langt fra grensen til Frankrike. Byen har omtrent 165 000 innbyggere, og ligger ved vestbredden av Rhinen med byen Mannheim på den andre siden av elven. Ludwigshafen er kjent for en stor kjemiindustri, blant annet BASF (tidligere "Badische Anilin & Soda-Fabrik")

Det tyske selskapet ble grunnlagt i 1865, og består idag av mer enn 160 datterselskaper. De har fabrikker og filialer i 41 land i Europa, Asia og Nord- og Syd-Amerika, og hadde i 2006 95 247 ansatte, derav 47 296 i Tyskland. Selskapet er aktivt i 170 land i verden. I 2006 hadde BASF en omsetning på 52,6 milliarder Euro. For tiden ekspanderer selskapet spesielt i Asia. I Ludwigshafen har BASF tatt i bruk et areal på flere kvadratkilometer.

 
Gamlegyen med St. Michael kirche i bakgrunnen.

I en historisk bygning fra det 15. århundre ligger Gasthof Goldener Adler midt på torget i gamlebyen i Schwäbisch Hall. Her har jeg overnattet flere ganger.God restaurant som serverer næringsrik schwabiske mat

 
Her ser man det store området BASF besitter. Dette er en av de mange inngangsporter til bedriften.

Farbwerke Hoechst AG – i Frankfurt var en av de tre største kjemiske- og farmasøytiske selskaper i Tyskland. Det ble startet i 1863, og vokste etter hvert opp til en global virksomhet. Gjennom oppkjøp og investeringer i nye produkter. Hoechst vokste til et konglomerat, og hadde etter hvert ca 100000 ansatte. 

I Atstadt (ca. 7,5 dekar) er det en rekke historiske bygninger som vitner om en lang uavhengig historie. Til tross for noen alvorlige branner i byen og ødeleggelser i tredveårskrigen, har mange av de gamle bygningene overlevd århundrer. Selv under andre verdenskrig var det relativt liten skade. Derfor er den historiske gamlebyen relativt godt bevart.

Jeg besøkte de av og til, og det var alltid mye å lære om både fargestoff, kjemikalier og ikke minst prosesser.

 

 

 

 
"Hochhaus" 101,63 mtr. høyt, 28 etasjer. Det stod ferdig i 1957. Besøkte dem noen ganger, for de var  en betydelig leverandør av både fargestoff og kjemikalier.    
Hoechst ligger rett vest for Frankfurt. Hovedinngangen til Hoechst. Slottet er fra 14-hundretallet, og var residens for erkebiskoper av Mainz.

Bayer AG er et multinasjonalt kjemisk konsern, med moderbedriften i Leverkusen. Selskapet har 350 datterselskaper, og omsatte i 2013 for over 360 milliarder kroner og hadde i 2015 totalt 116 800 ansatte.

Selskapet ble grunnlagt i 1863 av Friedrich Bayer og Johan Friedrich Weskott. Bayer har gjennom sin historie tidvis vært verdens største farmasøytiske selskap, og er i dag et av de største. Selskapet er navngitt etter grunnleggeren Friedrich Bayer; hans familienavn Bayer kommer fra et ord som omtrent betyr «historieforteller» og har ingenting med landet å gjøre.

Bayer har fusjonert med en rekke andre selskaper gjennom sin historie. I 1925 fusjonerte Bayer med en rekke andre kjemiske og farmasøytiske selskaper og dannet IG Farben, verdens største kjemiske konsern. I 1952 ble Bayer gjenopprettet som eget selskap.

 

 

Maintor    
Bayerkonsernet, sett fra Rhinen.
Et av fabrikkområdene. Utvinning av syntetiske fargestoffene fra kull-tjære derivater ble oppfunnet i 1860 årene. Markedet er tekstilindustrien, som vokser raskt i løpet av industrialisering.  Noen ganger bodde vi her på Casino hvor det var fantastisk høy standard, både når det gjalt bo- og erneringsmessig forhold. Ellers bodde vi flere ganger i Køln, rett over elven.

 

Bielefeld er en by i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen med en befolkning på ca. 350000 innbyggere.

Navnet Bielefeld er avledet fra det gamle navnet bileveld som betyr «kupert slette». Byen ligger mellom de to åsryggene som utgjør den nordlige og sørlige Teutoburgerskogen. Bielefelds historiske sentrum ligger på østsiden av skogen, men den moderne byen har spredt seg til begge sider og på åssidene.

Bielefeld ble grunnlagt i 1214 av grev Hermann II. von Ravensberg for å bevokte gjennomgangen av Teutoburgerskogen. Det store slottet Sparrenburg ble bygget sentralt i middelalderbyen og var militært ubeseiret gjennom hele middelalderen. Slottet forfalt utover på 1700 og 1800-tallet, ble restaurert i 1879, men har nå et noe annet utseende enn det hadde i middelalderen.

På 1400-tqllet var Bielefeld et av de minste medlemmene i Hansaen. Senere utviklet handelen med lin seg og byen ble kjent som «linbyen».

Bielefeld har hatt universitet siden 1969. Blant de første professorene var den kjente tyske sosiologen Niklas Luhmann.

  Vi kjøpte en del utstyr fra Menzel, bl.a. bredvaskeanlegg. Ing. Jon Boyd fra Menzel besøkte oss flere ganger i Fredrikstad. Her er bvi  Hermannsdenkmal statuen.  

Hermannsdenkmal er en kolossal statue, ikke langt fra Bielefeld i den sørlige del av Teutoburgerskogen, innviet 16. aug. 1875. Reist til minne om Cheruskernes høvding Arminus( Hermann) som under slaget i år 9 e.kr. utslettet tre romerske legioner.

Niederwall am Rand Altstadt. Vi spiste middag på Sparreburg resaurant. Et fantastisk sted og god mat.

Det opprinnelige navnet på byen var Gladbach, oppkalt etter en liten bekk som rant der. I dag er bekken lagt i rør, og ledes videre ut i elven Niers. Men for å skille byen fra en annen by med samme navn (dagens Bergisch Gladbach), tok de navnet München-Gladbach i 1888. Ettersom skrivemåten kunne villede folk til å tro at Gladbach var en bydel i München, ble navnet endret til Mönchen-Gladbach i 1950 og til Mönchengladbach i 1960.

Opprinnelsen til byen var klosteret Neuwerk som ble grunnlagt der i 974.

De første bosetningene i området i Mönchengladbach er ca 300,000-400,000 år gammel

 

Koselig retaurant.

Mönchengladbach er en by i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen. Byens folketall er om lag 260000. Den ligger midt mellom Düsseldorf og grensen mot Nederland.

 

Monforts ble grunnlagt i 1884 av August Monforts, som var født 18. September 1850, i Gerderath i Niederrhein. I det grunnleggende året er det 52 personer i bedriften.De første bestillingene var å produsere maskiner for tekstilindustrien.

Vi hadde vår spannramme fra dem.

 

  Monforts Neuwerk kloster.

Krefeld ligger i delstaten Nordrhein-Westfalen med rundt 240 000 innbyggere. Sentrum av byen ligger et par kilometer vest for Rhinen, men elven renner gjennom bydelen Uerdingen. Frem til 1929 ble byen kalt Crefeld.

Innbyggerne i Krefeld snakker høytysk, den tyske dialekten som alle tyskere lærer. En lokal dialekt er derimot en variant av plattysk.

Byen har opphav tilbake i romertiden da legioner grunnla en militærleir kalt Geldduba her, i dag bydelen Gellep. Krefeld selv ble først nevnt i 1105 med navnet Krinvelde. Uerdingen var opprinnelig en selvstendig by øst for Krefeld, og ble grunnlagt i 1225. I middelalderen var dette en større og viktigere by enn Krefeld.

Byen begynte å vokse på 1600-tallet da Krefeld var en av få byer som ikke ble hardt rammet av trettiårskrigen. Byen ble raskt overbefolket, og i 1683 flyttet tretten familier (Mennolitter) fra Krefeld, reiste over Atlanteren og grunnla bosetningen Germantown i USA, som i dag er en del av Philadelphia.

Byen Uerdingen var mindre heldig og ble nesten helt jevnet med jorden i trettiårskrigen av tropper fra Hessen. Krefeld vokste seg større enn Uerdingen, og i 1928 ble de to slått sammen.

For over 70 år siden grunnla Eduard Küsters utviklingsavdeling for tekstilmaskiner I Krefeld Med oppfinnelsen av nedbøyning-kontrollerte svømmende

roll (S-Roll) i 1956, selskapet Küsters opprettet en målestokk for rullende teknologi - og har siden blitt en globalt anerkjent spesialist i calendering og etterbehandling prosesser. I dag ANDRITZ Küsters sysselsetter rundt 350 ansatte i Tyskland og USA.

 

Vi hadde foularder med denne berømte s-valsen, og i tillegg mange fargejiggers derfra.

 

 

Linn Burg er et mangekantet rundt slottet som kan dateres tilbake til det 12. århundre.. Rheinhafen-Krefeld. Seidenweber Meister Ponzelar denkmal.
Famatex/Babcock Textilmaschinenfabrik lå i Maschen/Seevetal som jeg besøkte flere ganger på1980 og 90-tallet. Da bodde vi i Hittfeld.

Hittfeld ligger rett sør for Hamburg på den nordlige kanten av Lünenburger Heide. Det bor ca. 6000 innbyggere her.

 
 

 

St. Mauritius kirche.    
  Tecklenburg er en by sørvest for Osnabrück i nærheten av Teutoburger Wald i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen. Byen har et areal på 70.37 km² og en befolkning på ca. 10000 innbyggere Madam Budke. Her overnattet vi flere ganger på vei til en leverandør.
 
Et meget hyggelig sted. Tecklenburg senter. Hit kunne vi gå å ta oss  en øl uten å kjøre bil.