_Vi

Vi besøkte Stockholm siste gang i 2015.

Byens historie regnes fra byen ble grunnlagt på begynnelsen av 1200-tallet og frem til i dag. Stockholm ble anlagt på øyer mellom Mälaren

og Østersjøen som utover 900-tallet hadde blitt så store at området kunne fungere som en sammenhengende by.

Fornminner viser imidlertid at Stockholmsområdet har vært bebodd siden steinalderen. De eldste steinalderfunnene i området er fra 6000 år f.Kr. og mange spor etter menneskelig virksomhet finnes også fra bronsje- og jernalderen. Det eldste bevarte skriftlige dokumentet som nevner navnet Stockholm er Birger jarls beskyttelsesbrev for Fogdö kloster fra 1252 og tradisjonelt anses derfor Birger jarl som grunnlegger av byen samme år.

Gjennom Riksrådets privilegiebrev 1436 fikk Stockholm byprivilegier, noe som pleier å benyttes som en referanse for begynnelsen av Stockholms rolle som hovedstad.

I 1520 ble Stockholm for første og hittil siste gang inntatt av en fremmed hær da den danske kongen Christian II marsjerte inn i byen og utropte seg til konge over Sverige. Tre år senere ble Stockholm overtatt av Gustav Vasa og oppbyggingen av en sterk svensk stat med sentrum i Stockholm ble innledet.

 

     
Inga-Britt ordner opp og serverer! Gunnar har tent lys og ønsket oss velkommen. Inga-Britt.
Anne. Henning. Neste dag er vi på vei til Sigtuna. Det er ca 55 km. dit
Sigtunas byvåpen   Anne og Inga-britt.
Tante brun og onkel blå. Ruinene  er fra 1100-tallet. Fra ca 1240-tallet.
Flott å vandre her i parken langs Mälaren. Mange koselige hus med utsikt utover M¨laren. Man mener at disse runesteinene er1100-tallet.

Steninge slott ligger ved bredden av Mälaren i Sigtuna kommune. Slottet er fra slutten av 1600-tallet, er tegnet av Nicodemus Tessin og er et av de best bevarte fra denne tidsperioden i Sverige.

Hovedbygningen ligger på en høy terrasse. Den er utstyrt med en bred trapp og balustrade samt flankert av to små kvadratiske fløyer. Nedenfor terrassen ligger et åpent område med beplantning ned mot en innsjø. Den første kjente eieren av slottet, fru Katarina til Steninge, ble omtalt første gang i 1299. I den senere del av middelalderen tilhørte slottet slekten Oxenstierna. I 1997 kjøpte den norske skuespilleren Linn Stokke og finansmannen Atle Brynestad (CG Holding) slottet og i 1999 åpnet Steninge slott kultursenter.

 

 

 
På vei til Steninge. Ikke langt, bare 13 km. Stenladugården fra 1873.  
     
   

Drottningholm slott den svenske monarkens offisielle residens. Den nåværende slottsbygningen er tegnet av __den yngre og ble oppført etter at slottsanlegget Tre kronor hadde blitt ødelagt i en storbrann 7. mai 1697. På grunn av den store nordiske krig, som ble innledet i 1700 og medførte store offentlige utgifter, stoppet byggearbeidene helt opp i 1709 og ble først gjenopptatt i 1727, seks år etter at krigen var slutt.

Slottet kunne ikke tas i bruk før 1754 da kong Adolf Fredrik og dronning Louise Ulrike flyttet inn, men en del innvendige arbeider pågikk fortsatt helt frem til 1770-tallet. Innvendig omfatter slottet 1 430 rom hvorav 660 er med vinduer.

I tillegg til de kongelige boligene inneholder slottet representasjons- og festlokaler av forskjellig slag. I slottet ligger også Rikssalen, Slottskyrkan, Gustav III's antikmuseum, Skattkamaren med kronregaliene, Livrustkammaren og Museum tre Kronor med kjellerhvelv fra den gamle borgen. Slottet er per 2011 under en omfattende fasaderenovering som blant annet innebærer reparasjoner av skadede sandstensdetaljer. Reparasjonene er beregnet å koste cirka 220 millioner kroner over en periode på rundt 50 år.

 

Stockholms slott på Stadsholmen i Gamla stan er den svenske monarkens offisielle residens. På stedet har det vært festningsverk siden middelalderen. Slottsbygningen er tegnet av Nicodemus Tessin, og ble oppført etter at slottsanlegget Tre Kronor hadde blitt ødelagt i en storbrann 7. mai 1697. Innvendig omfatter slottet 1 430 rom hvorav 660 er med vinduer.

I tillegg til de kongelige boligene inneholder slottet representasjons- og festlokaler av forskjellig slag. I slottet ligger også Rikssalen, Slottskyrkan, Gustav III's antikmuseum, Skattkammaren med kronregaliene,  og Museum Tre Kronor med kjellerhvelv fra den gamle borgen.

 
Stockholms stadshus er rådhuset i Sveriges hovedstad. Det ligger til Hantverkargatan på øya Kungsholmen i Mälaren. Stadshuset er tegna av arkitekt Ragnar Östberg, og ble innvidd 23. juni 1923. Riddarholmskyrkan ligger på Riddarholmen i Stockholm og er begravelseskirke for det svenske kongehuset. Kirkens forsamling ble oppløst i 1807 og kirken benyttes idag kun for begravelser og minnesmarkeringer. Waldemarsudde er et av Sveriges mest besøkte kunstmuséer, beliggende på Djurgården. Muséet består av hovedbygningen, «slottet», oppført 1903-1905 som bolig for Prins Eugen, og galleribygningen som ble bygget i 1913.
Det ble en fin tur i Stockholms skjærgård. Det er ca 11 nm fra Stockholm til Vaxholm. Med Storkär til Vaxholm. På vei mot Vaxholm.
Mye å se på undeveis    
Praktisk måte å unngå skader på båten ved store bølger.    
En flott og vakker skjærgård. Vaxholm hotell.

Vaxholms fästning eller kastell ble anlagt ca. 1548. Den hadde en strategisk plassering for beskyttelse av innløpet til Stockholm.

Det smakte godt med mat da vi kom frem til Vaxhom. På vandring i byen. Under veis besøkte .
Bland kobbar & skär- butikken i Vaxholm som får besökerne til å lengte etter sommer & sol. Flott på denne siden av Vaxholm også. Flott på denne siden av Vaxholm også.
Fergen tilbake til Stockholm. Vi bodde på Connect Hotel.  
     

_____