Malta – Middelhavets skattkammer.

Enjoy Travel ønsker oss velkommen til vakre Malta, en øy med lang og spennende historie.

 

Malta er en republikken i Middelhavet, sør for Italia, og en av verdens minste stater. Malta består av tre store øyer (Malta, Gozo og Comino) som er bebodde og flere små øyer som er ubebodde, med Cominotto, Filfla og St. Paul som de største.

Malta, som er mindre enn Oslo fylke, har en strategisk beliggenhet og var i flere århundrer under fremmed herredømme. Landet ble uavhengig i 1964, og har ca. 420000 innbyggere.

Alt på turen fra flyplassen blir de fleste fascinert av den tette bebyggelsen. Den ene særpregede byen ligger inntil den andre, og alle er prydet av kirker og torg, store plasser og palasser. Lysten til å gå på eventyr i de godt bevarte middelalderbyene, i ridderborgene, i de uhyggelige katakombene og ned i de underjordiske templene stiger.   

Få land har sa mange historier å fortelle fra et så lite område. Alle de historiske viderverdighetene har sammenheng med Maltas geografiske plassering. Når verdens imperier og makthavere skulle legge planer, har den lille "gule steinen" midt i Middelhavet alltid hatt sentral betydning. Strategiske grunner har gjort at man enten måtte eie øya, eller i det minste være gode venner med den. Fønikerne, romerne, araberne, normannerne og spanjolene visste det.

De berømte johannitterridderne brukte Malta til å forsvare Europa mot muslimene. Ridderne ble fordrevet av Napoleon, seinere blandet både engelskmenn, tyskerne og italienerne seg inn før malteserne jaget alle sammen, sa de nå for første gang er selvstendige.

Klimaet er et utpreget middelhavsklima med varme og tørre sommre, og milde regnfulle vintrer.Nedbøren ligger på 500-600 millimeter pr.år, og faller hovedsakelig om høsten og vinteren.Malta er det eneste land i Europa der det offisielt aldri er målt minusgrader. Øyene blir av og til utsatt for scirocco, en vind som fører med seg sand fra Afrika.

Malta mangler skog. Den opprinnelige floraen er marginalisert og plantelivet består hovedsakelig av en buskvegetasjon av innførte arter. I senere år er det gjort tiltak for landskapsbevaring.

Pattedyrfaunaen teller 22 arter, blant annet kanin. Det er registrert nærmere 400 fuglearter, mange besøker Malta under trekk. Det er 16 krypdyrarter; firefisler og gekkoer er vanlige. Dyrelivet i havet omfatter mange arter.

 

Flott hotell med mange fasiliteter, men litt for stort til å være koselig. Fin havsutsikt fra rommet, og nedenfor ser vi  ned på de "gamle tempelruinene", som går tilbake til rundt 4000 f.K.

Buġibba tempel er et megalittisk tempel i Buġibba, grensene for St. Paul's Bay, Malta. Det ligger på eiendommen til Dolmen Resort Hotel.

En megalitt er en stor stein som har blitt brukt til å bygge en struktur eller et monument enten alene eller sammen med andre steiner. 

Valletta.

I utgangspunktet skulle Valletta bli en enkel, men solid by. Men den ble en av de mest overdådige i Europa, fordi de velstående ridderne samlet sammen store kunstskatter i sine palasser og kirker. P.g.a. den strategiske beliggenheten var og er byen knyttepunkt for både handel og kultur

Valletta skylder sin eksistens til Knights of St John, som planla byen som et fristed til omsorg for sårede soldater og pilegrimer under korstogene 1500.

Den nye byen, med sin sterke bastioner og dyp vollgraver, ble et bolverk av stor strategisk betydning. Vallettas gateplan er unik og planlagt med dens forsvar i tankene. Basert på et mer eller mindre ensartet rutenett, faller noen av gatene bratt som du kommer nærmere til spissen av halvøya. Trappen i noen av gatene følger ikke normale dimensjoner siden de ble bygget på en måte slik at riddere i tunge rustninger kunne klatre trinnene. Det bor ca 6.500 mennesker her i Valletta.

 

 
Det var flere basseng, og god plass. Etter reisen, på søndag, tok vi det med ro her. Deilig sommervær.   Det var ca 17.5 km til Valletta.

Grand Harbour, også kjent som Porten til Valletta, en naturlig havn på  Malta. Den har vært brukt som havn siden Føniker-tiden. Den naturlige havnen er blitt kraftig forbedret med omfattende kaianlegg og er blitt massivt befestet.

Havnemunningen er avgrenset i nord av Fort Saint Elmo og videre skjermet av en molo, og avgrenset i sør av Fort Ricasoli. Nordvestkysten er dannet av Sciberras-halvøya, som er i stor grad dekker Valletta og dens forstad Floriana. Denne halvøya deler også Grand Harbour fra en annen parallell naturlige havn, Marsamxett-havna. Den viktigste vannvei fra Grand Harbour fortsetter innenlands nesten til Marsa. Den sørøstlige kysten av havnen er dannet av en rekke viker og nes, hovedsakelig Rinella Creek, Kalkara Creek, Dockyard Creek, og French Creek, som omfatter Kalkara og de tre byene: Cospicua, Vittoriosa, og Senglea. Havnen er blitt beskrevet som Maltas største geografiske aktiva.

Maltas flagg er todelt, hvitt og rødt. I øvre venstre hjørne er Georgskorset med rødt omriss. Flagget er et heraldisk flagg da fargene hvitt og rødt er Maltas våpenskjold. Fargene og våpenet går langt tilbake i tid, riktig hvor langt er ikke endelig dokumentert.

Designet og bygget mellom 1952 og 1959 under ikke mindre enn tre styrende organer og unnfanget i fellesskap av eminente billedhugger Chevalier Vincent Apap og hans samarbeidspartner tegner Victor Anastasi, fontenen som ble uoffisielt operative på lørdag 16 mai 1959. City Gate "Door to the City") er en gate som ligger ved inngangen til Valletta. Den nåværende porten, som er den femte som har stått på stedet, ble bygd mellom 2011 og 2014 designet av den italienske arkitekten Renzo Piano.
Auberge de Castille ble opprinnelig bygget i 1573-74 designet av arkitekten Girolamo Cassar. Det er et av de fineste arkitektoniske verkene på Malta med sin spektakulære fasade. Vår fremragende guide, Josephine Austad. Parlamentsbygningen ble bygd mellom 2011 - 2015 designet av Renzo Piano som en del av City Gate-prosjektet, som også inkluderte bygging av en ny byport, samt omforme ruinene til det kongelige operahuset til et friluftsteater.

Knuten som symboliserer den ubrytelige forbindelsen mellom Europa og Afrika er designet av Vincent Briffa.

Kunstverket tok flere måneder med arbeid på Margraf-fabrikken i Chiampo, i nærheten av Vicenza, hvor et team av firmateknikere og en skulptør formet en enkelt marmorblokker som veide 34 tonn.

Takket være den langvarige tradisjonen med kvalitet stjal Margraf scenen i Valletta, under det internasjonale toppmøtet om migrering (11-12 november), med den monumentale "The Knot", plassert i Castille Place.

 
    Terrasseområdet - Upper Barracca Garden.

Vallettas vakreste park, Upper Barrakka Gardens, opprettet på St. Peter og Pauls bastion, byens høyeste og mest imponerende punkt. Opprinnelsen til Øvre Barrakka går tilbake til 1661, da den i virkeligheten var en "privat" hage av de italienske ridderne i St. John's orden, der innkvarteringen (auberge) ligger i nærheten. Det var ikke før 1824 at det ble åpnet som en offentlig hage. Øvre Barrakka tilbyr en fantastisk utsikt over Grand Harbour og gamlebyene Senglea og Birgu, Fort St. Angelo, Fort Ricasoli i Kalkara, på verftet, samt de nedre delene hovedstaden.

 

 
     

Fort Angelo.De eldste restene kan være fra de tidligste romerske tider. Men fra tidlig i middelalderen var det en befestning her, da restene av et tårn kan dateres tilbake til 1000-tallet da Malta var under arabisk kontroll.

 

Antonio Sciortino opprettet dette mesterverket da han bare var tjuefire år gammel. Statuen representerer tre fattige "streetbarn" som streife omkring i Paris i løpet av de voldsomme dagene i 1848-revolusjonen, inspirert av den store romanen Les Miserables, av Victor Hugo.

Churchill hadde et langt forhold til Malta, og det maltesiske folk hadde stor beundring for ham. I 1955 ble det reist et monument av den heroiske lederen i anledning hans 80-års dag av skulptøren Vincent Apap.

St. Johns Co-Cathedral  er en romersk-katolsk katedral. Den ble bygget av ridderne på Malta mellom 1573 og 1578, tegnet av den maltesiske arkitekten Glormu Cassar.

Den mest berømte kunstneren som jobbet på Malta må være Michelangelo Merisi (1571-1610), kjent som Caravaggio. Hans bilde av St. John the Baptist "  
Etter å ha sett et imponerende audiovisuelt show av Maltas historie gjennom århundre, tok Anne bilde av guiden vår, Josephine, sammen med meg. I dag skal vi besøke Gozo. Øya er 14 km lang og 7 km bred. Folketellingen i 2011 viste et innbyggertall på 31 375 inkl. Comino. Ordet Gozo betyr glede.

Kapellet på Dwejra skulle til slutt bygges på landsbygda i Gozo. Det ble designet av Joseph Mizzi fra San Lawrenz, og innviet 25. juli 1963.

Innlandssjøen på Dwejra er en relativt liten bukt omgitt av høye klipper, koblet med en 60 meter lang hule som fører til åpen sjø. Det er virkelig et sted som fremkaller ærefrykt, og skaper en opplevelse for livet.

Det var et karrig landskap her på Dwejra. På vei inn for å se på de megalittiske templene i Ggantija som er de eldste frittstående monumenter i verden. Bygget mellom 3600 og 3200 BC. Står på UNESCOs verdensarvliste.
__
  Hvordan klarte man å flytte disse enorme steinene den gangen? Vi hadde en liten stopp i  vakre Xlendi Bay.
Lengst ut i bukten ligger Xlendi Tower, Bygget i år 1650. Vi stoppet også her på vei til fergen. Her var det mye forskjellig å få kjøpt.
Maltas nasjonale akvarium ble åpnet her i St. Paul Bay i 2013, ikke langt fra der vi bodde, og konstruksjonen ble delvis finansiert av EU. Et veldig moderne anlegg. Et meget flott akvarium. Mange typer fisk, store og små.
Her kan man bruke mye tid, og bildene taler for seg selv. Her var det en veldigstor fisk. Den vakreste parken på Malta.
Det var litt av en blomsterprakt i parken. Anne & Henning ved et av de mange vakre blomsterbedene. San Anton er den offisielle residensen til Maltas president, opprinnelig bygget tidlig på 1700-tallet som en villa for Antoine de Paule.
  Det var også veldig store og gamle trær i parken. Fra San Antons park til Mdina.

MDINA

Det er mange som hevder at dette er den minste, mest kompakte og best bevarte middelalderbyen i verden. Liten er den i hvert fall , med et areal på mindre enn 1/2 km2, og med bare 300 innbyggere. Byen var Maltas første hovedstad og fremdeles bor landets rikeste og fineste adelsfamilier her, både i små og store palasser. Den er bygd så tett at kun de fastboende har lov til å kjøre bil inne i byen. Den snirklede, labyrintiske byggestilen gir et rart klima. Husene står så tett at gatene alltid ligger i skygge, og de smale smugene virker som små tunneler med en kontinuerlig kjølende trekk. De innviklede labyrintene skulle også brukes for å forvirre en angripende fiende. Man hadde et lite håp om at fienden ville gå seg bort.

Det har bodd mennesker her siden bronsealderen. Fra det 213 m høye platået kunne man tidlig oppdage fiender fra alle kanter. Det har helt sikkert vært en fønikisk boplass, og romerne har bodd her. Det var i denne byen at apostelen Paulus ble ønsket velkommen og døpte øyas guvernør Publicus.

  På vei inn til Mdina, den stille by. Vilhena Palace.
     
Flotte bygg og fasader. Vår guide har mye å fortelle. Som en labyrint.
  St. Paul Katedral i bakgrunnen. Mye å forevige.
Mange utsmykkede dører.   Her var vi innom og tok en kopp kaffe og kake.

Mosta betyr sentrum på arabisk, og byen med 10 000 innbyggere ligger så og si midt på Malta. Den er først og fremst kjent for den enorme kuppelkirken, St. Mary. Kuppelen regnes som Europas fjerde eller tredje største, avhengig av hvilken målemetode som benyttes. I hvert fall er den indre diameteren på 36,7 meter og dermed bare litt mindre enn Peterskirken i Roma, som måler 41,7 m.

Den nære beliggenheten til den tidligere militære flyplassen Ta'Qall ble skjebnesvanger under andre verdenskrig, da byen ble offer for et omfattende bombeangrep. Når kirken fortsatt står, skyldes det et mirakel, sier malteserne. En dag i 1942 da 300 medlemmer av menigheten var i kirken, ble den truffet av tre bomber som var beregnet på flyplassen. To av bombene skled langs taket og ned på plassen uten å eksplodere, den tredje gikk gjennom kuppelen, traff steingulvet og gled enda 20 meter før den ble liggende - også den uten å eksplodere. Ingen i menigheten kom til skade, og det sies at presten fortsatte å preke, helt upåvirket av det som - foregikk.

 

 

Fantastisk utsikt fra den gamle bymuren, Bastion Square.   Vi stoppet på veien for å ta bilde av St. Mary kirken.
  Vi koste oss ved bassenget den siste dagen, for vi skulle ikke reise hjem før i kveld.. Utrolig fint anlegg, men stort.