_

Madeira er en fantastisk øy, nesten som en flytende have! Den ligger i det østlige Atlanterhavet, tilhører Portugal, og har ca. 300000 innbyggere. Øya har et flatinnhold  på ca. 750 kvadrat kilometer, er 58 km lang og 23 km på det bredeste. Klimaet er subtropisk, stabilt og behagelig varmt. ofte karakterisert som en evig vår.

Madeira har en svært rik flora og betegnes ofte som den grønne eller som blomsterøya.

Vi har vært her flere ganger, både før og etter 2001, men denne gangen var det en tematur, et "streiftog". Kanskje den beste måten å bli kjent med naturen, folket og kulturen på. Det er passelig lange dagsetapper. Vi vandrer både i fjellene og langs vanningskanalene, de såkalte levadaene, sammen med TEMAs kunnskapsrike reiseleder.  

FUNCHAL

Med sin avslappende atmosfære og en avansert livsstil, er Madeiras kosmopolitiske hovedstad Funchal praktisk talt fri for kriminalitet.
Funchal ble erklært by den 21 august 1508, den største byen på øya og hovedsenteret for handel. Byen ligger på Madeiras sydlige kyst og er en av Atlanterhavets mest populære havner for cruiseskip. Funchal har en rik historisk arv; en travel fargerik by med flott utsikt til fjellene og med mange ting til å se og til å gjøre. Et utmerket startpunkt dersom du vil utforske det travle og vibrerende markedet “Mercado dos Lavradores” hvor du kan kjøpe forskjellige eksotiske blomster og lokale håndbroderi, tropiske frukter, grønnsaker og fersk fisk. Katedralen, et kjennemerke som ligger midt i gamlebyens sentrum, ble bygd mellom 1485 og 1514; det er en av de få bygningene i Manueline stil som fremdeles finns. Funchals havn er både flott og beskyttet, og herfra bør man nyte den vidunderlige utsikten til kysten og omgivelsene.

Dag 1

Etter ankomst ble vi transportert til hotell Dom Pedro i Machio. Her skal vi bo i 4 netter.

Dag 2

Morgenen begynner i Machio /Pico de Arieiro før bussen tar oss til Utsiktsklippen Pico do Faco. Her starter dagens første streiftog på ca 4 km. En liten sti fører ned til Madeiras østligste sted, fiskelandsbyen Canical. Små firefisler springer blandt steineer og kratt langs stien, og ofte seiler tårnfalker langs fjellsiden. Her finnes mange nye og interessante vekster. Om ettermiddagen utforsker vi (ca 2 km) østodden Punta de Sao Lourenco, et steilt, men fargesprakende månelandskap hvor erosjonen har skapt kunstverk i i den porøse lavaen.Vekstene her er tilpasset både tørke og den saltholdige luften fra havet.

Dag 3

Dagens vandring går til øyas høyeste punkt - vulkan toppen Pico Ruivo, 1862 m.o.h., 10 km. Den lengste strekningen fra Pico de Arieiro går gjennom et fantasieggende lavalandskap som ved første blikk synes umulig å ta seg frem i. Den kupperte fjellstien fører oss forbi taggede og fargesprakende lavatopper og dype daler. Turen tilbake til hotellet går med buss via Santana med sine typiske små skråtak.

Dag 4

Ved Ribeiro Frio starter dagens tur, ca. 11 km. langs en av øyas mange levadaer. Delvis bred og lettgått , delvis smal og spennende, fører den oss gjennom en eviggrønn skog av lauvbærtrær. Vannet sildrer, luftfuktigheten er høy og overalt vokser bregner og mose.

Vi kjører med buss fra Portelapasset til kurvmakerbyen Camacha. Her kan vi shoppe blandt flere hundre flettede kurvmodeller, eller bare nyte en kopp kaffe.

Dag 5

Vi reiser sydover til øyas livlige hovedstad Funchal. Her finnes en fargesprakende merkedsplass, og en liten velholdt botanisk hage med spennende vekster fra forskjellige deler av verden. Etter piknikklunsjen ved Cabo Girao følger en lett levadavandring ca. 8 km fra Quinta Grande til Boa Morte. Stien går i det terrasserte kulturlandskapet, og vi får se jordbruk på nært hold når vi passerer avlinger av søtpotete, eksotisk frukt, mais m.m. Etter fullspekket dag kjører vi det siste stykket til pousadaen i Vinhaticos like nord for Ribeira Brava.

Dag 6

Fra Estreito de Camara de Lobos kjører vi opp gjennom den lille fjellandsbyen Jardim da Serra. På toppen av fjellkammen har vi en storslagen utsikt over Nonnenes dal, og den tidligere meget isolerte landsbyen i bunnen av dalføret. Nå skal vi legge ut på ukens langvandring, 14 km, og et møte med mange forskjellige naturtyper fra starten i fjellet ned gjennom skoger av lauvbær og eucalyptus. Vandringen slutter ved Encumeadapasset, hvor bussen venter for reisen tilbakke til pousadaen.

Dag 7

I dag tar vi en kortere vandring på Madeiras høyslette, Paul da Serra, en nesten utrolig flate på denne ellers så kuperte øy. Stien begynner i et bregnefelt, men snart tar trelyng over og vokser seg stadig høyere. Vegetasjonen blir enda frodigere når vi fortsetter langs en liten levada. Etter piknikklunsjen bærer det videre til Porto Moriz hvor vi kan ta en dukkert i et lite havbasseng. Deretter følger en busstur langs  den dramatiske nordlige kystveien. Ved den lille sjarmerende landsbyen Sao Vicente vender bussen sydover til hotellet.

 

1. Dag Dom Pedro Baia her i Machio var meget bra, og lå fint. Flott basseng 2. Dag._ På vandring med vår fremragende reiseleder Ingela.
Der nede ligger Canical. På vei ned til Carnical Det smakte med litt drikke etter turen over fjellet.
Anne slapper av Hull i fjellet. Mat og drikke fordeles mellom deltagerne, og alle hjelper til med å dekke #bordet".
A
Ingela tilbereder nydelig lunsj ved Baia d'Abra. Herfra hadde vi utsikt til Madeiras eneste sandstrand. Etter lunsj vandret vi videre østover til "månelandskapet" Punta de Sao Laurenco.  
2. Dag Med sine 1862 m er Pico Ruivo den høyeste toppen på Madeira. Ikke mye høyere enn Arieiro, men betydlig vanskligere bestige.    
Det var et meget vildt landskap, så det var en slitsom opptur    
Utrolig hvordan disse stiene var lagd.   Vi måtte hvile flere ganger underveis.
Alle var glade da toppen var nådd. Da smakte det med litt drikke. Veien tilbake der bussen ventet på oss var ikke problematisk. Godt å få satt seg ned etter en ganske strabasiøs tur.
På vei tilbake til hotellet, kjørte vi innom Santana. Denne lille pittoreske byen ligger på nordøst siden av Madeira, ca 400 m.o.h. Byvåpenet. Takkonstruksjonen på husene er veldig spesiell.
 

En lang vandring (11km) gjennom et frodig landskap.   Ribeiro Frio                                (Kald Elv) er en naturlig park som ligger plas_sert på den nordlige siden i en bratt              dal omgitt av høye fjell. Dette er et populært stoppested for de lokale og for turister.

Stedet er kjent for sine ørretfarmer og fasinerende naturstier, ideelt for de som elsker en avslappende tur.

Camacha eller kurvbyen er dagens mål. Samfunnet har ca 7000 innbyggere, og ligger ca 700 m.o.h.

     
Levadaen fant også vei gjennom fjellet. Man burde hatt med seg lommelykt   Godt med en liten hvil.
Nå skal det smake med mat! Alle slapper av. Vi var innom kurvmakeriet.
Bor nå på Pousada dos Vinhaticos. I dag skal vi vandre i nonnenes dal. Vi blir hentet og kjørt til Jardin da Serra. Litt av en utsikt.
I følge reiseleder bor vi langt der nede. Voldsom natur. Godt å få skyllet og avkjølt såre føtter.

Nun's Valley (Cural das Freiras)

Cural das Freiras er en liten landsby som ligger lunt mellom nesten vinkelrette fjell i hjertet av øya. Navnet betyr egentlig nonnenes gjømmested, og stammer fra et piratraid mot Funchal på 1500-tallet da nonnene fra St.Clara klosteret måtte flyktet opp i fjellene.

Den enorme kjeden, Cural das Freiras, tror man enten ble dannet ved erosjon, eller som mange fortsatt tror, av vulkansk aktivitet.

Landsbyen er svært isolert, og de som bor her lever hovedsakelig av hva de dyrker. Bl.a lokale kastanjer er deilig og brukes i hverdagens matlaging.

Dagens befolkning har en store årlige feiringen, for da arrangerer  lokalbefolkningen "kastanjefestivalen".

Nå var det godt med mat. Alle hjelper til med oppdekkingen.  
Pico do Arieiro, på 1818 m høye (5965 fot), er Madeira tredje høyeste fjell. [2] De fleste dagene, kan besøkende stå og se ned på skyene. Luften er frisk og klar, og solen er svært lyse. På en klar dag er det mulig å se naboøya Porto Santo, 30 miles mot nord.
Stien nordover mot Pico Ruivo er en viktig turistattraksjon , med et daglig gjennomsnitt på 1000 turister.
Det er lett veiforbindelse til toppen, med en stor parkeringsplass, en restaurant og souvenirbutikk.

I 2011 ble en Air Defence Radar Station bygget på toppen av fjellet i nærheten av turistfasiliteter.

Paul da Serra er det største og mest omfattende platået på Madeira, ca 24 kvadratkilometer, med en gjennomsnittlig høyde på ca 1500 meter.Det høyeste punktet er, Red Paul, med 1640 meter, der du kan beundre lengden på hele vidda. På dager med god sikt, vil det være mulig å se havet fra sør og nordkysten.

     
Nesten utrolig at man kom frem. Mange steder ble stien nesten borte.  
Utskten mot fjellheimen vi gikk i fra Pico do Areiro til Pico Ruivo.    
  Vår fremragende kokk "varter" opp med all denne deilige maten. Olaf , Lizzie, Jørgen--------Judith, Henning.
Utsikt mot Porto Moniz   Her var det mange som hoppet i havet.
Vi forlenget oppholdet på Madeira med en uke, og tok da inn på Pestana Village. Burgmanica Versicolor Santa Catarinaparken

 

Madeiras botaniske hage, eller park, kan skilte med en rik samling på over 2 000 planter. Denne vakkert anlagte hagen ligger i en åsside med utsikt over Funchal, samt en dramatisk utsikt mot fjellene i nord og havet i sør.

Hagen ligger på området til Quinta do Bom Sucesso, et privat landegods fra 1800-tallet som tidligere var eid av en velstående skotsk familie. Eiendommen ble kjøpt av regjeringen på midten av 1900-tallet og gjenåpnet som en offentlig hage. Nå er området fullt av planter fra hele verden.

Gjennom hele parken kan du legge merke til at mange planter er merket med sine vitenskapelige navn, vanlige navn og opprinnelsessted.

Madeira botaniske hage ligger omtrent 4-5 km utenfor sentrum i Funchal. Lett å nå!


 

 
Litt av en båt.    
Alt i denne haven er bare en fryd for øye. Strelitzia - eller papegøie blomsten. The National Flower of Madeira. Dessverre kan jeg ikke navnene på blomstene. 
     
Bondens marked, i Funchal sentrum, ble innviet den 24 november 1940. Dette prosjektet ble designet av Edmundo Tavares (1892-1983). Hensikten var å samle den store tilførselen av produkter på et sted i byen.
Store Batisttini steinflispaneler av Maria de Portugal, datert 1940 og malt med regionale temaer av João Rodrigues, pryder fasaden, hovedinngangen og fiskehandler.                        Fortsatt fungerer arenaen for alle de oppgavene den ble bygget for.
     
     
Dette er Mercado. Jacaranda i full blomst. Christofer Colombus bodde som nygift på Madeira (Porto Santo).

João Gonçalves Zarco (c 1390 -. 21 november 1471) [1var en portugisisk oppdagelsesreisende som etablerte bosetninger og anerkjennelse på Madeira, og ble utnevnt til første kapteinen på Funchal av Henrik Sjøfareren.

 
Quint Vigia med utsikt over Funchalporten. Dette er den offisielle residensen for den regionale regjeringen på Madeira.                                                                             Dette rommet pleide å bli kalt Quinta das Angústias, et kapell bygget på 1600-tallet som var tilegnet Nossa Senhora das Angústias (Vår Frue av kval). Haven rundt er tilgjengelig for allmennheten, gratis.
 
Funchal første festningen ble bygget i årene 1529 til 1540 på en bønn av befolkningen i Funchal etter at en båt, fortøyd i havnen i Funchal, hadde blitt plyndret av pirater.
I begynnelsen av sin historie fungerte Fortaleza de São Lourenço som bolig for mange kapteiner og guvernører over øya.
I dag finner du en permanent utstilling her, knyttet til historien om utviklingen av festningen.
Convent Church of Santa Clara ble bygget på slutten av 16-hundre tallet. Denne katedralen ble innviet i 1514._ Monte er en liten by for seg selv på høydedraget over Funchal. Stedet er lett å nå, og er utgangspunktet for levadaturer, sledetur eller spasertur nedover gatene mot Funchal. En botanisk hage kan sysselsette både store og små en hel dag.
   
Kabelbannen ble påbegynt i 1999, og åpningen fant sted i november 2000. Herfra er det en fantastisk utsikt over byen og haven.    
     
     
     
    _