Berlin.

Vi besøkte byen i juli 2007, og bodde meget sentralt på hotell Berlin Berlin. Ettersom det var første gang vi var her, startet vi med en sightseeing med Berolina. Et meget bra opplegg, samt at man kunne velge et skandinavisk språk.

1a-Kurfürstendamm 1b-1a-Kurfürstendamm 2-KaDeWe 3-Lützowplatz 4-Kultorforum 5-Potsdammer Platz 6-Jüdisches Museum 7-Checkpoint Charlie 8-Gendarmenmakt
9-Alexanderplatz 10-Berliner Dom 11-Unter den Linden 12-Brandenburger Tor 13-Hauptbahn Hof 14-Flohmarkt/Flea 15-Palace Charlottenburg    

Berlin gjorde et meget godt inntrykk. Det er en luftig og åpen by, og veldig mye å se på!

Berlin er ingen gammel by sammenlignet med andre ledende byer i Europa. Rikig nok fikk den bystatus omkring 1240, men det var først med fremveksten av kongeriket Preussen på 1700-tallet at Berlin kom til å spille en sentral rolle i eurpisk historie. Ved dannelsen av det tyske riket i 1871 ble byen gjort til hovedstad, og fra da av utviklet Berlin seg til å bli et kulturelt sentrum og en international forlystelseshovedstad. Etter 1. verdenskrig, i 1919, ble Berlin det økonomiske og kulturelle sentrum i d er Berlin på ny blitt hovedstad. Nå møtes Tysklaandsen demokratiske Weimar-republikken, som ble erklært fra balkongen på Riksdagsbygningen. Republikken varte frem til 1933, da Riksdagen brant og Adolf Hitler brukte brannstiftelsen som påskudd for å gripe makten.30. april  1945 begikk Hitler selvmord. Omtrent på samme tid fant de siste krigshandlingene sted inne i selve Riksdagsbygningen, hvor en liten gruppe SS-soldater nektet å innse at slaget var tapt.

Etter samlingen av Tyskland i 1989 er Berlin på ny blitt hovedstad. Nå møtes Tysklands folkevalgte igjen i Riksdagsbygningen, som med sin nye. modernistiske glasskuppel står som et bilde på det gjenoppbygde Berlin, en moderne storby bygd på gammel storhet.

Berlin er den nest største byen i Den europeiske union definert etter offisielle grenser. Byen er et av de viktigste sentre for europeisk politikk, kultur og vitenskap. Byen er et viktig transportknutepunkt i Sentral-Europa og har noen av verdens fremste universiteter, museer, teatre og orkestre, samt tre operaer. Den multikulturelle metropolen har innbyggere fra over 180 nasjoner, og er en magnet for mennesker som tiltrekkes av den liberale livsstilen og kunstneriske friheten i byen. Den er berømt for sine festivaler, uteliv, samtidsarkitektur og avantgardekunst,

Berlins opprinnelse er en øy i en sideelv til Spree. Du finner i dag ingen synlige tegn av den opprinnelige 1200-tallsbosetningen, men rester av slottet til Kurfyrsten fra 1400-tallet står her øst i Berlin. Området kalles Museums-øya. Her ligger mange flotte museer, gallerier og bygninger. Ikke minst er Berliner Dom en svært interessant bygning. På vestbredden av Museums-øya finner man et område som domineres av gaten «Unter den Linden», som er en kjent aveny som går tvers gjennom dette barokke sentrumsområdet, og som er noe av det stiligste Berlin har å by på når det gjelder historisk arkitektur.

Potsdamer Platz, og området rundt Tiergarten var en gang villmark og et rekreasjonsområde for de rike og mektige, men ble for ca. 300 år siden omgjort til en enormt stor park. Midt i parken står den 64 meter høye landemerket Seiersøylen «Siegersöyle». Etter sammenslåingen av Øst-Tyskland og Vest-Tyskland har Tiergarten vært gjenstand for massiv oppbygging og er nå byens finanssentrum og et viktig kulturelt samlingspunkt.

Kreuzberg finner man sørøst i Berlin. Det er et arbeiderstrøket som ble bombet under annen verdenskrig. Ruinene ble tatt over av arbeidsledige og kunstnere, og i dag har området utviklet seg til å bli et forunderlig sammensatt område med fattigdom og rikdom side ved side. Her kryr det dessuten av restauranter, barer og nattklubber, og turistene valfarter til Checkpoint Charlie, som var den mest kjente grenseovergangen mellom Øst- og Vest-Berlin.

Schöneberg ligger sørvest i Berlin, og starter fra Kurfürstendamm med en mektig bulevard med luksus på begge sider. Her finner man også flere av de beste hotellene. Schöneberg er kanskje det mest populære turistområdet i Berlin, og huser den gigantiske Bahnhof Zoo, en av byens zoologiske hager og den fantastiske Kaiser -Wilhelm Gedächtnniskirche

Charlottenberg ligger vest i Berlin, og her ligger det flotte «Schloss Charlottenburg». Det er et romantisk område med vakre bygninger og flotte grøntområder. Charlottenburg var en egen by som først på 1920-tallet ble en del av Berlin. Nær sagt alt her er gjenoppbygd, og det barokke slottet har en luksuriøs fremtoning.

Tiergarten området, vest for sentrum, med blant annet Potsdamer Platz, var opprinnelig en villmark og et rekreasjonsområde for de rike og mektige, men for ca. 300 år siden ble det omgjort til en stor park. Etter hvert kom mange flotte bygninger, men under verdenskrigen ble disse ødelagt. Midt i parken står den 64 meter høye Seiersøylen «Siegersöyle». Men etter sammenslåingen av Øst-Tyskland og Vest-Tyskland har Tiergarten vært gjenstand for massiv oppbygging og er nå byens finanssentrum og et viktig kulturelt samlingspunkt.

Checkpoint Charlie var grenseovergangen mellom den amerikanske sektoren av vest-Berlin og den sovjetiske sektoren i øst-Berlin. Den var én av to grenseoverganger forbeholdt ikke-tyskere og diplomater. Checkpoint Charlie ble et symbol på den kalde krigen, som representerer skillet mellom øst og vest. Grenseovergangen besto mellom 1945 og 1990.

Pergamon Museum ble designet og bygget av Alfred Messel og Ludwig Hoffmann fra 1910 til 1930. Museet blir besøkt av ca.1.2 mill. mennesker hvert år, og er det mest besøkte kunstmuseet i Tyskland.

Museet ble alvorlig skadet under luftangrepene på Berlin på slutten av andre verdenskrig. Mange av objektene ble forsøkt lagret på sikrere steder, og noen ble faktisk også innmuret for beskyttelse. I 1945 samlet den røde arme alle «løse objekter», enten som krigsbytte, eller  tilsynelatende for å redde dem fra plyndringer og branner som raste i byen. Ikke før i 1958 var de aller fleste gjenstandene tilbake i Berlin.

Berlinmuren, eller bare die Mauer, i DDR-propagandaen kalt Antifaschistischer Schutzwall, «antifascistisk beskyttelsesmur», i vesttysk språkbruk av og til «Skammens mur») var en 45,1 km lang fysisk sperre av betong, piggtråd og elektriske gjerder satt opp av de østtyske myndighetene i DDR fra 13. aug. 1961 som skilte Vest-Berlin fra Øst-Berlin og resten av DDR. Formålet med muren var offisielt å beskytte DDRs innbyggere mot fasisme (østblokklandene mente at de kapitalistiske Nato-landene, og i særdeleshet Vest-Tyskland, var fascistiske). Den virkelige årsaken for byggingen av muren var å forhindre at befolkningen flyktet til Vesten. Muren falt 9. nov. 1989, under den demokratiske revolusjonen mot diktaturet i DDR, og det er få spor igjen etter den. Kun enkelte plasser er det tegn etter den, den dag idag.

 

 

No 1a. Kaiser-Wilhelm Gedänchniskirce fra år 1895. Ble bombet ti ruiner i 1943.   No 2. KaDeWe. Shopping senter.
No 4. Kulturforum No. 5. Potzdammer Platz. No. 6 Jüdisches Museum.
No. 7. Checkpoint Charlie. No. 7. Checkpoint Charlie. No. 7. Checkpoint Charlie.
No. 8 Genarmenmarkt No. 9. Alexanderplatz. No. 10. Berliner Dom.
No. 11 Unter den Linden. No. 12. Brandenburger Tor. No.13. Hauptbahn Hof.
No. 14. Floh/Flea market. No.15. Schloss Charlottenburg. Foran Schloss Charlottenburg.
Belvedere huset i slottsparken. I slottsparken. En bedre middag på restaurant Lochner ved Lützover Platz.
Her tilbys  vi en sjokolade som avslutning på måltidet. Koselig restaurant. Schlossbrücke over Spree.
Marlene Dietrich Platz 1. Teateret i bakgrunnen I foajeen på teateret.  
Det var en fin opplevelse. Siegessäule bygd 1865-73. Viktoriafiguren på toppen er 8,3 m Der Weltkugelbrunnen ved minnekirken.
Berliner Rathaus og Marienkirche.. Kreuzberg høyeste punkt Bydelen Kreuzberg ble lite bombet under krigen.