Regionen Värmland ligger vest i Sverige, og i det vestre hjørnet grenser den til Norge. Vi har besøkt området mange ganger og har alltid likt oss godt her. Den siste gangen vi var der var i sept. 2017, og da hadde vi Dömle Herrgård som utgangspunkt sammen med vår gode venner fra Stockholm, Inga-Britt og Gunnar. Vi møttes i Karlstad for å besøke Lars Lerins Galleri, Sandgrund.

Värmland er en kjempestor naturattraksjon, med 10.000 sjøer som ligger spredt rundt om i det skogskledde landskapet. Sveriges lengste elv, Klarälven, deler regionen på midten før den munner ut i en av Europas største innsjøer – Vänern som ligger i nærheten av Karlstad.

Värmland byr på spennende aktiviteter og vakker natur. Her kan du oppleve både rally og opera, kunstturer og hockeykamper, dansefestivaler og skjærgårdidyll, tømmerflåteferder og spøkelseshus. 

 

Värmlands Län, som er markert med rødt, er stort i omlang. Galleriet til Lars Lerin ligger flott til her i Karlstad.

Den svenske kunstneren Lars Lerin er født i 1954 og har lenge blitt regnet som Nordens fremste akvarellmaler. I tillegg er han en fremstående forfatter og har laget rundt 50 bøker som han selv har illustrert, også med fotografier. Lars Lerin har i de siste ti årene erobret posisjonen som Sveriges mest kjente og folkekjære kunstner og driver selv en egen meget godt besøkt kunsthall i sin hjemby Karlstad der hans verk vises på permanent basis. Han har mottatt en rekke priser både for sin kunst, sine bøker og ikke minst for sine dokumentariske fjernsynsprogrammer der han åpenhjertig går i møte med ulike kunstnere og kulturpersonligheter.

Lars Lerin utdannet seg først på Gerlesborgskolan i Stockholm og deretter i fire år på Valand Konsthögskola i Göteborg. I 1988 flyttet han til Lofoten der han bodde sammen med den norske kunstneren Yngve Henriksen. Da han etter 12 år vendte hjem igjen hadde han også skrevet seg inn i norsk kunsthistorie med sine skildringer av nordnorske fiskevær og kystlandskaper. Det hviler en lavtrykkstung stemning over de folketomme bygdene. Isolasjonen og ensomheten er til å ta og føle på. I mange av Lars Lerins akvareller får man ikke selskap av noen andre. Her vandrer man alene, slik han selv gjorde på slutten når alkohol og pillemisbruket hans ble så destruktivt og akutt livstruende at han måtte bryte opp fra sitt liv i Lofoten og legge seg inn på rehab i Sverige.

 

  Her er vi ved Sandgrund.
Jeg tok endel fotoer av bildene til Lars Lerin.  
   
   
  Lars Lerins kunst er imponerende. Det er akvareller i store formater med en helt enestående detaljrikdom. Er man i nærheten av Karlstad bør man avsette tid til et besøk her.
Det er ca. 40 km. til Dömle Herrgård, omtrent rett nord for Karlstad. Den tidligste dokumentationen om Dömle Herrgård går helt tilbaka til 1400-talet.
Da fikk Katarina Bengtsdotter fra Torp i Närke gården som mårgengave.
Det er mange hus her.   Til og med egen kirke.
Vakkert lysthus. Flott inngangsparti. Tatt fra 2. etasje i hovedbygningen.
Det er et flott område rundt Herregården med stor golfbane. Vi så frem til middagen etter en lang dag.  

I LÅNGBAN kan man få en ide om hvordan en gruve og en hytteby ble organisert, få innsikt i den svenske fjellindustriens teknologiske historie, lære hvordan den teknologiske historien til den svenske gruveindustrien var, vandre over en av verdens mest mineralrike fjell, og besøk stedet der brødrene John og Nils Ericsson ble født.

Regionen inneholder rundt 300 forskjellige mineraler som har blitt vitenskapelig og teknisk beskrevet, noe som gjør Långban til en av de mest betydningsfulle geologiske steder i verden.

Gruvedrift begynte i det 16. århundre, da det første støperiet var bygget. Manganmalm ble malt frem til 1958, deretter dolomitt frem til 1972 da gruven ble stengt.

Gården der brødrene Nils og John Ericsson ble født, ble bygget i 1783.

Mye av gruvedriften og støperiet er beskyttet som et historisk byggemiljø, og eies av Foreningen for Industrihistorie i Värmland, og drives av fylkemuseet i Värmland.

 
Ca 80 km opp til Långban ved Filipstad    

 

Vi vandrer rundt og ser på de store bygningene på gruvefeltet. Her ser vi ned til bautaen og Långbanshyttan der John Ericsson ble født. I dag holder Anne Karolinas Kök til her, hvor vi skal spise lunsj litt senere. Den flott bautaen foran  Anne Karolinas Kök.
Et koselig sted og gode vafler   Mange gamle pene møbler
     

Museet speiler brukets og Lesjöfos mer enn 300-årige historie.

   
Mye er samlet og tatt vare på.    
     
Vi avslutte oppholdet vårt på Dömle Herrgård med en bedre festmiddag. Da hadde vi vært på sightseeing rundt om i Värmland i 2 dager og besøkt både kunst og kultur.