Ekebergparken ligger i et skogsområde som strekker seg fra Kongsveien i vest til Ekebergsletta i øst, og domineres av rik edelløvskog og gammel furuskog.

Christian Rignes tok på vegne av C. Ludens Ringnes Stiftelse kontakt med Oslo kommune i 2006. Han ønsket gjennom sin stiftelse å etablere en skulpturpark på kommunale områder i Ekebergskråningen, og tilbød å koste utgifter til opparbeidelse, vedlikehold og drift av parken innenfor en ramme på 300 millioner kroner.

Etablering av parken ble vedtatt med stort flertall av Oslo bystyre 24. august 2011. 18. desember 2012 vedtok bydelsutvalget på Nordstrand at parken skal hete Ekebergparken.

Christian Ringnes fikk mye kritikk før parken åpnet, men den har stilnet. De fleste som har gått der har nok kost seg og syntes parken er blitt både vakker og spennende

Skulptur- og kulturminnepark med en sterk internasjonal kunstsamling omgitt av vakker natur, med en spektakulære utsikts mot Oslo sentrum og fjorden.

I parken finner du også fortidsminner med spor etter jernalderen og bronsealderen, og variert natur med et mangfold av planter og fugler.Også kunsten i Ekebergparken er mangfoldig, hva gjelder materialer, tidsepoker og uttrykk.

 

 

Ekeberg restauranten. Ekeberg restauranten.

Vi har startet "vandring" vår i skulpturparken.

Fantastisk utsikt. Utsikt mot Kongshamn videregående skole. Oppe i Ekebergparken fins det mange jenter: pene jenter, små og store jenter, ja hele parken er full av jenter!
Her "møter" vi nok en. Bjørg og Anne diskuterer brosjyren Veien videre.
"Talking lights" kombinerer gjerne lys og lyd. "Cast Glances" lar betrakteren se ansiktstrekk og profiler når man beveger seg rundt skulpturen. Kustneren eksperimenterer ofte med form og materialer på en måte som overrumpler betrakteren. 

Kunstverket er inspirert av et unikt manuskript: Donald Macleans bibliografi over alle kjente gæliske tekster. Verket knytter bøkenes og lærdommens verden til landskapet og naturen.

I skulpturen sammenligner Dalí det underbevisste med hemmelige skuffer som kan åpnes. Den seirende Venus – viser kjærlighetsgudinnen som seiret over sine konkurrenter, gudinnene Minerva og Juno, i en skjønnhetskonkurranse.
Reflections, er naturalistisk og figurativt utformet. Nue Sans Draperie betyr «naken uten draperi». Tittelen henviser til hvordan man i tidligere tider kunne fremstille nakne kvinner. Cariatide tombée à l’urne var opprinnelig en del av verket Helvetesporten.
Livsløpet er laget spesielt til Ekebergparken. Dette verket har publikum anledning til å gå inn i. Hennes kunst monteres gjerne slik at man kan komme nærmest mulig selve verket. Kunstneren har latt seg inspirere av kommunikasjonens historie, spesielt vårt forhold til teknologi og språk.
Skulpturen Eva viser jordens første kvinne etter Syndefallet. Uskyldens tid er over, og hun bøyer hodet i skam mens hun forsøker å skjule sin nakenhet. Denne skulpturen var det siste stykket han laget sammen med Richard Guino. Drømmersken er inspirert av Steens mangeårige arbeid i Carrara i Italia.
  The color beneath opplever man, i forbindelse med soloppgang og solnedgang, et fantastisk fargespill mellom rommet man sitter i og himmelen over seg. Fideicommissum er utført som et selvportrett og viser kunstneren sittende på huk mens hun tisser.
I skulpturen Møbius Trippel har Aase Texmon Rygh latt seg inspirere av den tyske matematikeren August Ferdinand Möbius (1790-1868). Per Ung har tolket det klassiske motivet mor og barn på sin egen måte. Henrys teknikk er ekspressiv og frisk. Hans naturalistiske figurer vekker oppsikt i det offentlige rom.
Konkavt ansikt er et resultat av Mæhlums fasinasjon av den konkave, eller negative, ansiktsformen. Fasinasjonen skyldes det optiske fenomenet som kan inntreffe når man betrakter en negativ form på avstand. The Dance er et kunstverk i konstant bevegelse. De slanke og elegante formene beveger seg i en medrivende og nærmest hypnotisk dans. Det blinkende lyset pulserer i takt med lyd og tekst. Virkningen av dette kan referere både til morsesignaler og binære koder.
Marilyn Monroe er utformet i myke og bølgende linjer. De frodige formene gjenskaper filmstjernen Marilyn Monroes femininitet og gjør henne gjenkjennelig for parkens besøkende. Louise Bourgeois’ kunst skifter mellom det figurative og det abstrakte. Kunsten varierer i forhold til form, materialer og skala. Videogrotten Klang vokser frem av landskapet. Likevel setter menneskene merker på det tilsynelatende naturskapte verket gjennom de stadig vekslende bildene og symbolene som gløder fra kunstverkets skjermer.
Cast Glances er en del av serien Rational Beings. Tony Cragg lar betrakteren se ansiktstrekk og profiler når man beveger seg rundt skulpturene. Ace of Diamonds er utført i stort format og har en sylskarp silhuett som er karakteristisk for Chadwicks mest kjente arbeider. Ved å hugge i utspring på åsen, og gjennom valget av tekster fra den greske oldtidslyrikeren Sapfo reflekteres parkens tidløshet: «Jeg trengte en tekst som har tålt tiden og som har en gjenlyd av intelligens og skjønnhet.»
Huldra er en figur vi blir kjent med gjennom blant annet Asbjørnsen og Moes eventyr om huldrefolket. Mann og kvinne, Adorasjon er plassert ved inngangen til Ekebergparken. Vigeland viser oss det spenningsfulle forholdet mellom mann og kvinne. Situasjonen med gutten på stupebrettet kan sees på som en metafor for det å vokse opp. Og gå inn i den voksne verden hvor man kan oppleve presset om å ta store avgjørelser, ta sjanser og leve opp til forventninger.
Våre gode venner, Bjørg og Børre, hadde invitert oss hit til Ekeberg for kunstneriske opplevelser og bordets gleder! Anne & Børre. Bjørg & Henning.