Vi besøkte Amsterdam i juli 2003, og da la vi Reiseplanetens guide tilgrunn for hva vi ønsket å se og oppleve.

Amsterdam blir med rette omtalt som en by full av nyanser og kontraster. Her møtes hav og land, og bohemene vandrer side om side med høykonservative besteborgere. Amsterdam har i lange tider vært betraktet som byen med den store toleransen. Som Nederlands største by har Amsterdam alltid tiltrukket seg en stor gruppe mennesker som har verdsatt privatlivets fred og ikke minst retten til å gjøre det de vil. Amsterdam har blitt kalt syndens by på grunn av sitt "Red Light District" og sine mer enn 700 coffeeshops, der cannabis lovlig kan kjøpes over disk. Amsterdam er ingen utrygg storby. Den byr på vakre hus, flotte kanaler som går gjennom bykjernen og et svært livelig og sjarmerende uteliv. Historisk sett var den første bebyggelsen her ikke annet en enkle hytter og naust til fiskerne som holdt til ved munningen av Amstel. Alt sammen veldig utsatt for tidevannet som "prøvde" å skylle det bort . Etterhvert måtte man ta pæler i bruk for å stabilisere grunnen. 

 

Rijksmuseum ligger på Museumplein, et kjent landemerke i byen, rett syd for kanalene. Her ligger også Van Gogh og Stedeljik Museum. Rilksmuseet konsentrerer seg om kunst, håndtverk og historie, og har store samlinginger av malerier fra den nederlandske gullalder.

Museet ble grunnlagt i 1800 i Haag med inspirasjon fra Frankrike. I 1808 flyttet museet til Amsterdam etter ordre fra kong louis Bonaparte, bror til Napolion. Samlingen ble utvidet etter flyttingen med malerier som var i byen Amsterdams eie, som Nattvakten av Rembrandt.

I 1863 var der en arkitektkonkurranse om en ny bygning til Rijksmuseum, men ingen av de innleverte forslag ble godkjent.  I 1876 blev der avholdt ny konkurranse, og denne gang vant Pierre Cuypers. Tegningen var en blanding av elementer fra gotikk og renesansse.

Hvert år besøkes museet av over en million mennesker.

Van Gogh museet, den andre stor attraksjonen på Museumsplein. Det sto ferdig i 1973.

Det er viet to store kunstnere: Vincent van Gogh og Paul Gauguin. I museet henger det mange titalls malerier av disse store kunstnerne. Samlingen av van Goghs bilder regnes som den mest omfattende i verden.

Anne Frank er en jødisk jente som må gå i dekning under andre verdenskrig for å unngå nazistene. Sammen med sju andre  gjemmer hun seg i et «skjult» rom i Prinsengracht 263 i Amsterdam. Etter nesten to år i skjul blir de oppdaget og deportert til konsentrasjonsleire. Annes far, Otto Frank er den eneste av de 8 som overlever.  Anne blir verdenskjent på grunn av dagboken hun skrev mens hun satt i skjul.

Anne Frank ble født 12 juni 1929 i den tyske byen Frankfurt am Main. Hennes fars familie hadde bodd her i generasjoner. Annes søster, Margot er tre og et halvt år eldre.Den økonomiske krisen, Hitler kom til makten og voksende antisemittisme sette en stopper for familiens sorgløst liv.

Riksmuseet.   Jernbanen.
Jan Vermeers Melkepiken-1658. Maleriet befinner seg i Rijksmuseet De vurderer det som «en av museets fineste attraksjoner». Nattvakten regnes som Rembrandts mest berømte malerier (1542)  
     
På canal cruise    
Det ble en flott tur i det fine været. Mange fine byggverk og broer, Båt hotell  
Utrolig mange bobåter i kanalen.   Magere Brug Bridge
    Midt i Amsterdam sentrum ligger Damplassen ca 700 meter sør for Sentralbanestasjonen.
Dam square church Ostindiskke hus  
  Westkerk kirke Anne "skuer" utover Amsterdam.